naše

usluge

CT rentgen

CT rentgen

Pomoću aparata Morita 3DR100 moguće je sve anatomske strukture gledati u tri dimenzije. Posebno je važno prilikom postavljanja implantata uraditi CT vilice ili bar dijela gdje bi se postavio implantat. Današnja implantologija je nezamisliva bez CT-a (CT sa pozicioniranjem i određivanjem dubine implantata). Indikacije za CT su isto tako:

            Prilikom vađenja zuba umnjaka. (Pogotovo u donjoj vilici)

            Kod impaktiranih zuba

            Kod oštećenja viličnog zgloba

            RTG paranazalnih sinusa - kod smetnji i dijagnostike paranazalnih sinusa

            RTG šake

            Ortopan - Kao uvodni snimak sa preglednost vilica, viličnih zglobova te sinusa

            Telerentgen - za ortodonsku analizu

Sve snimke dajemo, sa mogućnošću ispisa na CD, putem maila ili u drugoj digitalnoj formi.


saznaj više
Izbjeljivanje

Izbjeljivanje

Mogućnost najsavremenijih metoda izbjeljivanih zuba, a bez da ošteti Vaše zube:

Lasersko izbljeljivanje u jednoj ili više posjeta

Izbjeljivanje uz stimulaciju lampom

Izbjeljivanje pomoću udlaga, kućno izbjeljivanje, pod kontrolom stomatologa

saznaj više
Konzervativa

Konzervativa

Nadomjestak karijesom (zubnim kvarom) razorenog (uništenog) dijela zuba.

    •       Mogućnost nadomještanja kompozitnim materijalima, zlatnim legurama ili porculanskim materijalima

    •       Svi materijali su porijeklom iz Švajcarske, uz precizan rad garantujemo 5 godina za kompozitne ispune, a 10 godina za porculanske i zlatne ispune.

    •       Porculanke, plombe, inlay, overlay, onlay, navlake i mostove radimo pomoću najnovijeg Cereca Omnicam (firma Sirona) sve u jednoj posjeti bez provizornih navlaka i mostova, te ljuspica (veneers-a)

    •       Usluge se pružaju na najsavremeniji način na stomatološkoj stolici koja između ostalog ima i masažu te pruža maksimalnu udobnost pacijentu

    •       Korijenska liječenja zuba popraćena RTG-om i CT-om daju maksimalnu preglednost i izbjegavaju propuste kao što su nedovoljna punjenja, ne nalaženje atipičnih kanala zuba i slično.

    •       Laserskim zrakama pomažemo smanjenju ili uništavanju bakterija u korjenskim kanalima.

saznaj više
Laser

Laser

Današnje indikacije za upotrebu lasera u stomatologiji su jako velika ali najistaknutije su:

    •       U paradontologiji kod produbljenih džepova

    •       Raznih oblika gingivitisa (upalama zubnog mesa)

    •       U konzervativi za dezinfekciju kanala

    •       U protetici kod produženja krunica zuba, kod vestibularnog pomjeranja nepokretne sluznice

    •       U ortodonciji za presjecanja nisko postavljenog držanja usnana (uzrok razmaka zuba)

    •       U oralnog hirurgiji zaustavljanje krvarenja, liječenju alveolitisa, itd.

saznaj više
Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

    •       Extrakcija - vađenje zuba običnih ili

    •       Postavljanje implantata

    •       Podizanje sinusa kao priprema za implantate ili

    •       Propratni zahvat uz postavljanje implantata

    •       Razne korekcije mekih tkiva

    •       Dodavanje sintetičke kosti ili transplatacija kosti (sa prekrivanjem membranom)

saznaj više
Protetika

Protetika

Nadomjestak jednog, više ili svih zuba protezom (činimo sve za zube da ne moramo izrađivati proteze zuba). Nažalost u BiH ima puno krezubosti izazvanih nedovoljnom brigom o zubima što pacijenata što zubnih ljekara na nama je da Vam protetski rad obezbjedimo maksimalno funkcionalan; perfektnog estetskog izgleda.

Svaka proteza se vadi iz usta opere poslije jela i ponovo vraća u usta znači mobilna je za razliku od mostova koji su čvrsto zacementirani za Vaše djelomično ili potpuno obrušene zube.

Dodatnu retenciju ili držanje proteze kod djelomično krezubih vilica možemo postići popstavljanjem raznih držača (attachmenta) na preostale zube. Držači mogu biti različitih oblika i formi od recke do kugle, a svrha je ista.

saznaj više
Ortodoncija

Ortodoncija

Mobilni ortodontski aparati (nose se prema instrukciji ortodonta).

Fiksni ortodontski aparati (pacijent ga za vrijeme terapije ne može skidati, može biti metalni, keramički ili plastični)

Omogućavaju ispravljanje raznih viličnih anomalija. Kako kod djece tako i kod odraslih. Tako da ne postoji starosna granica za početak terapije.

Digitalno snimanje vilica bez uzimanja otiska za potrebe analize i dokumentaciju, pomoću cereca.

Na prvi ortodontski pregled dijete bi trebalo doći po nicanju prvih stalnih molara (6-tica) i sjekutića u gornjoj i donjoj vilici, vremenski to znači između 6-8 godina.

Prosječno nošenje fiksnog aparata je 1-2 godine, a nakon toga je potrebno nositi retencioni aparat (obično samo noću) radi potpune stabilizacije novopostignutog rezultata.

Reteinerom, se obično ljepljenjem zuba sa unutrašnje strane sa jednim žičanim lukom sprečava veće pomjeranje zuba, ali se ne može kontrolisati te potpuno isključiti manje pomjeranje zuba.

Zato se obavezno potrebno nakon nošenja aparata pravit redovne kontrole kod ortodonta i držati se uputa zubnog ljekara.

saznaj više
Paradontologija

Paradontologija

Glavni uzrok gubitka zuba poslije 40 godina života je zbog oboljenja parodoncijuma.

Parodoncijum ili potporni aparat zuba obolijeva zbog nedovoljnog ili nepravilnog čišćenja zubnog kamenca i mekih naslaga sa zuba. Pravilnom kontrolom te odlaskom više puta godišnje kod zubnog ljekara izbjeći ćemo nepotrebno gubljenje ili vađenje zuba.

Kontrolom plaka (mekih naslaga na zubima) dajemo instrukcije pacijentu o pravilnom i potpuno ispravnom održavanju zuba, jezika i drugih mekih tkiva u usnoj šupljini.

Prvi znak da nešto nije uredu sa potpornim aparatom zuba je krvarenje zubnog mesa. Pacijent bi se odmah morao javiti zubnom ljekaru na kontrolni pregled.

Često se susrećemo sa nasljednom parodontozom ili parodontopatijom. Pacijent obično vam kaže da je to isto bilo kod jednog od roditelja. Zna se da se stručnim liječenjem bolest može kontrolisat i zaustiviti.

saznaj više
Prevencija

Prevencija

Poseban akcenat naše ordinacije je na preventiranju, sprečavanju zubnog kvara. (Bolje spriječiti nego liječiti)

Upotrebom zubnih pasti sa raznim oblicima florida, redovnim pranjem zuba, pravilnom ishranom, te redovnom pravilnom kontrolom zuba i usne šupljine mogu se preventirati bolesti zuba i usta.

Prva posjeta stomatologu trebala bi usledit nakon nicanja svih mliječnih zuba tj. sa nekih 3,5 godina života, a potom jednom godišnje minimalno kontrolni pregled kod zubnog ljekara. Svako od nas bi trebao da ima 28 zuba, neko i 32, ali uzmemo li računicu da jedan implantat košta u Bosni prosječno 2000KM, to je 56000KM vrijednosti naših zuba. Ulaganjem samo dijela ovih sredstava u prevenciju sačuvati ćemo naše zube i nepotrebno ulaganje novca u zubne nadomjestke.

Veoma je važno napraviti kontrolu zuba i posjetiti zubnog ljekara sa nekih 5,5-7 godina života kad dolazi do nicanja prvih stalnih zuba kad stomatolog može uočiti prve nepravilnosti u nicanju, možda zaliti fisure (udubine na prvim molarima) ocijeniti da li je potrebno uključiti intezivnu profilaksu i slično.

saznaj više