KRVARENJE ZUBNOG MESA

Smijemo li ignorisati promjenu boje pljuvačke ili krv u ispljuvku poslije pranja zuba?

Krvarenje zubnog mesa se ne smije podcijeniti niti ignorisati jer najčešće upućuje na upalu zubnog mesa ili parodoncijuma, kao i na moguću promjenu općeg zdravstvenog stanja. Krv na zubnom koncu obično upućuje  na oteknuće zubnog mesa. Takvi znakovi služe nam kao alarm za postojanje upale oko zuba. Također, može biti znak nedovoljnog masiranja i pranja zuba jer se u zubnom plaku  zadržavaju štetne bakterije koje su uzrokuju upalu. Neblagovremeno reagiranje i nezaustavljanje naizgled beznačajne upale zubnog mesa sasvim sigurno će dovesti do upale zubnog aparata koji drži veže za kost ili parodontitis.

Zubni aparat se sastoji od elastičnih vlakana koja drže zub za kost preuzimajući tako sile opterećenja usmjerene prema zubima. Daljnjim širenjem upala prelazi na viličnu kost, razgrađujući koštano tkivo i time prouzrokuje pokretljivost, a na kraju ispadanje zuba. U pravilu, ovaj proces je jako spor pri čemu pacijent najčešće ne osjeća bol niti bilo kakve simptome koji bi ga uputili zubnom ljekaru. Upala zubnog aparata mora biti izliječena, jer pacijent sa parodontitisom ne samo da će izgubiti svoje zube nego ugrožava zdravlje cjelokupnog organizma. Mnogobrojne studije pokazuju da se parodontitis istovremeno razvija i sa opštim oboljenjima kao npr. dijabetes, sa kojim je usko povezan. Pacijenti sa povišenim šećerom u krvi pate od parodontitisa više od drugih, a i obrnuto je tačno, parodontitis izaziva pogoršanje bolesti kod dijabetičara. Parodontitis nikada ne dolazi kao samostalan problem i ne smijemo ga posmatrati kao pojedinačan i ograničen problem, jer se pravovremenim liječenjem parodontitisa smanjuje rizik od drugih sistemskih oboljenja.

Razvitku i pogoršanju parodontitisa pogoduje loša, kao i površna higijena usta ali parodontitis se pogoršava i hormonalnim promjenama kao su pubertet, trudnoća, ili općim oboljenjima kao što je upravo dijabetes. Pušači, koji  predstavljaju posebnu grupu pacijenata sa visokim rizikom za parodontitis, puno češće obolijevaju od parodontitisa i terapija parodontitisa kod pušača je značajno sporija. Razgradnja kosti i zubnog mesa kod pušača ima dosta agresivniji i progresivniji tok u odnosu na nepušače.

Postojeći parodontitis može se zaustaviti sistematskim liječenjem, ali plak koji je zasićen bakterijama na zubima mora biti uklonjen. To se postiže profesionalnim čišćenjem zuba u stomatološkoj ordinaciji. Stomatolog ili dentalni higijeničar mora pacijentu pokazati kako ispravno prati i održavati higijenu usne šupljine. Naravno, nije dovoljno samo prati glatke površine zuba, pacijenti sa parodontitisom posebnu pažnju moraju obratiti na međuzubne prostore kao i na samo zubno meso. To se postiže upotrebom zubnog konca i interdentalnim četkicama, koje su posebno dizajnirane za čišćenje međuzubnog prostora. Dobra i temeljita oralna higijena je ključ za zaustavljanje i prevenciju  krvarenja zubnog mesa. Na čiste i glatke glatke površine zuba se nikada ne lijepe plak i bakterije, a samim tim nema oboljenja zubnog mesa.