NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA

Medicinski izraz za neugodan zadah iz usta je halitosis i vrlo je rasprostranjen, pacijenti često nisu ni svjesni da ga imaju.Kako utvrditi i šta možemo poduzeti protiv neprijatnog zadaha?

Svoj zadah u većini slučajeva sami ne možemo ni primijetiti i većina nas ne može biti potpuno sigurna ima li neprijatan zadah ili ne. Najjednostavniji način da to testirate jeste da pitate osobu od povjerenja da vam kaže osjeti li neprijatan zadah iz Vaših usta. Nažalost, to je često teško i ostaje kao tabu tema u našem društvu. Otprilike četvrtina populacije pati od neprijatnog zadaha. Ako želite znati da li ste i Vi u toj četvrtini, postoji jednostavan test koji možete sami obaviti. Uzmite plastičnu vrećicu većeg volumena, u nju uduvajte zrak i zarobite ga. Nakon toga provedite 5 minuta na svježem zraku ili popijte kaficu da neutrališete miris. Zatim otvorite vrećicu sa zrakom i pomirišite. Ovaj test iako jednostavan i pristupačan nije potpuno pouzdan. Najsigurniji način da utvrdite postojanje neugodnog zadaha jeste posjeta stomatologu koji se pobliže bavi ovom problematikom, te zna prepoznati i riješiti Vaš problem.

Danas postoje i aparati, npr. Halimetar ili Oral Chroma, koji mogu prepoznati prisustvo bakterija u džepovina, između zuba i na jeziku, čiji produkti uzrokuju nastanak neprijatnog zadaha. U 90% slučajeva izvor lošeg zadaha dolazi iz usta, ali ima oko 200 poznatih uzroka neprijatnog zadaha. Najčešći uzrok su naslage na jeziku, zatim upaljena gingiva sa parodoncijumom, suhoća te nedovoljna higijena usne šupljine. Ponekad neprijatan zadah može biti prouzrokovan i bolestima uha, grla ili nosa kao što su upale, tumori itd. Jako rijetko halitosis dolazi iz želuca ili probavnog trakta.

Može li stomatolog izliječiti halitosis?

To prije svega zavisi od uzroka koji je doveo do neugodnog zadaha. Pristup dijagnostici mora biti individualan za svakog pacijenta, a prema tome i terapija. Univerzalna terapija neugodnog zadaha ne postoji.

U velikom broju slučajeva terapija je detaljno pranje zuba i usta. Bakterijske naslage uklanjamo mehanički pranjem zuba i jezika, a zubna pasta i vodice za ispiranje usta neutrališu substance koje uzrokuju zadah. Različite bombone ili hrana kao što je limun ne uklanjaju bakterije nego samo prekrivaju loš zadah. Žvakaće gume bez šećera pomažu pojačano lučenje pljuvačke kod suhih usta, time i spiranje bakterijskih naslaga sa zuba.

Jedinstveni stav po pitanju higijene usne šupljine danas je sljedeći:

  • Bakterijske naslage na zubima ukloniti četkicom za zube i zubnom pastom obogaćenom fluorom;
  • Interdentalnim četkicama ili zubnim koncem očistiti međuzubne prostore;
  • Četkicom za jezik i gelom za jezik ukloniti bakterije koje uzrokuju loš zadah.

Mnogi pacijenti bi bili sretni da im pouzdana i bliska osoba skrene pažnju na neugodan zadah koji se uz ispravnu dijagnozu, u većini slučajeva, vrlo jednostavno može riješiti.