ŠKRIPANJE ZUBIMA NOĆU I TERAPIJA

Stiskanje i škripanje zubima, bruksizam, opterećuje zube puno više nego li žvakanje hrane. Najčešće se javlja u snu. Svaka peta osoba je pogođena bruksizom i njegovim posljedicama.

Škripanje zubima izaziva oštećenja poput napuknuća zubne cakline, abrazije zuba te otkidanje zuba tj. gubitak cakline. Takva oštećenja često izazivaju sniženost visine zagrižaja, a samim tim i razne destruktivne pojave u samom viličnom zglobu te i bolove u temporomandibularnoj regiji tj. regiji oko zgloba. Druga patološka promjena koja prati bruksizam dešava se u mišićima žvakačima i okolnim mišićima glave, a javlja se kao posljedica njihove prenapregnutosti. Mišićna napetost izaziva tupe, dosadne glavobolje, obično u predjelu viličnog zgloba, sljepoočnice i zatioka glave.

Terapija uključuje izradu posebne udlage kod zubnog ljekara koju pacijent nosi prilikom spavanja. Bol najčešće nakon šest mjeseci nošenja udlage. Cilj ove terapije je zaštititi zube od škripanja, udlaga djeluje kao izolator koji prevenira kontakt između zuba donje i gornje vilice. Postoji više vrsta udlaga kao što su Michigan udlaga, NTI-tss i Erkoloc. Erkoloc udlage su jako popularne zbog brzine izrade i debljine od samo 2mm, koju bi svaki vilični zglob mogao prihvatiti.

Treba naglasiti da terapija udlagama ne zaustavlja daljnje škripanje i stiskanje zubima, ali prevenira nastanak bola i abraziju zuba zbog čega je udlage potrebno nositi i poslije nestanka tegoba.  

Za više informacija i personalizirane savjete kontaktirajte naš Dur Dental tim.