ŽVAKAĆE GUME NISU ZAMJENA ZA PRANJE ZUBA

Zvakaće gume postoje već 150 godina kao različiti oblici ljepljive gumene mase. Prva zakonom zaštićena žvakaća guma datira iz 1869. godine. Neka vrsta žvakaće gume je bila poznata i mnogo ranije, prije 9000 godina. Pretpostavlja se da su Skandinavci često žvakali smolu od breze, kao i Indijci za koje se pretpostavlja da su žvakali koru drveta Salvadora Persica još 1000 godina prije nove ere, što je kasnije prenešeno i na Arapsko poluostrvo i Afriku. Odsjekao bi se dio grančice i žvakalo toliko dugo dok se ne razdvoje njena vlakna, podsjećajući na današnje četkice za zube. Salvadora Persica ili miswak je tada služio kao četkica za zube, također je zbog svog sadržaja fluorida preteča današnjih fluoridnih pasti. Danas se vode debate o benefitima žvakaće gume za zube.

Da li žvakaća guma može biti alternativa pranju zuba?

Kao prvo, moramo naglasiti da postoji velika paleta žvakaćih guma na tržištu koje se jako razlikuju po svom sastvau  time i imaju „različito djelovanje“ i učinak na zube.

Da li su tzv. „zubne žvakaće gume“ stvarno bolje od drugih žvakaćih guma?

Da. Zubne žvakaće gume su bez šećera i zaslađene su zamjenskim supstancama koje bakterije ne rastvaraju, te time ne uzrokuju stvaranje kiselina iz zubnog plaka koje demineraliziraju zubnu supstancu i stvaraju karijes.

Da li zubne žvakaće gume čiste zube?

Ne. Žvakaće gume ne skidaju plak i zubne naslage. Žvakaća guma ne može zamijeniti redovno pranje i održavanje oralne higijene. Za optimalno oralno zdravlje preporučuje se četkanje elektrinom ili mehaničkom četkicom najmanje dva puta dnevno u kombinaciji sa fluoridnom pastom, i u trajanju od najmanje 2 minute.

Da li zubne žvakaće gume imaju neke pozitivne efekte, iako ne mogu ukloniti zubne naslage?

Da. Zubna žvakaća guma stimulira pojačano lučenje pljuvačke i preporučuje se samo u slučaju kada smo u pokretu i nismo u mogućnosti oprati zube koristeći četkicu i zubnu pastu. Žvakanje zubne žvakaće gume, odnosno žvakaće gume bez šećera, koristi se i kao dio profilakse od karijesa. Njihova upotreba se preporučuje poslije jela jer tada imamo pojačano lučenje pljuvačke, samim time bolje sapiranje ostataka hrane, neutralisanje kiselina i remineralizaciju zubnog tkiva mineralima iz pljuvačke.

Šta je to xylitol i da li je istina da žvakaće gume sa xylitolom posebno pozitivno utiču na zube?

Xylitol je supstanca koja je skoro jednako slatka kao i obični rafinirani šećer, ali ne djeluje destruktivno na zubno tkivo. Bakterije u ustima i u plaku ne mogu razgraditi xylitol na kiseline koje uzrokuju demineralizaciju zubnog tkiva. Mnogobrojnim studijama je dokazano pozitivno  dejstvo xylitola na redukciju broja kariogenih bakterija u ustima kao i njihovo lijepljenje na zubnu površinu. Pojedine zubne žvakaće gume obećavaju efekat izbjeljivanja poslije njihove konzumacije, što je potpuno neosnovano i nemoguće postići bez određenih abrazivnih supstanci koje žvakaće gume ne sadrže. Međutim, žvakaće gume mogu pomoći u sprečavanju naslanka naslaga koje boje zube, npr. iz cigareta, kafe, čaja, šumskog voća i sličnih namirnica.