Šta je izbjeljivanje zuba?

Bijeli zubi sinonim su zdravlja i dobre oralne higijene, ali vremenom i pod utjecajem različitih faktora zubi postaju tamniji i estetski manje privlačni. 

ŠTA JE IZBJELJIVANJE ZUBA?

Izbjeljivanje zuba je postupak posvjetljivanja postojeće boje zuba. Ovaj postupak može se vršiti na više načina, a stomatolog je taj koji odlučuje koja metoda izbjeljivanja zuba je najefikasnija za svakog pacijenta pojedinačno nakon što utvrdi uzrok potamnjivanja zuba. 

ZAŠTO IZBIJELITI ZUBE?

Izbjeljivanje zuba je uglavnom kozmetičko-estetski zahvat i radi se na zahtjev pacijenta ukoliko je pacijent nezadovoljan bojom svojih zuba. Izbjeljivanje zuba ima i preventivni učinak jer u periodu bijeljenja pacijenti bolje održavaju oralnu higijenu, više brinu o izgledu svojih zuba i izbjegavaju konzumiranje obojenih pića sa šećerom, čime smanjuju rizik za nastanak karijesa. 

KO JE KANDIDAT ZA IZBJELJIVANJE ZUBA?

Svaki pacijent koji je nezadovoljan bojom svojih zuba može biti kandidat za izbjeljivanje, osim ukoliko se radi o djeci mlađoj od 16 godina. Nakon šesnaeste godine moguće je izbjeljivati zube malim koncentracijama karbamid peroksida, koje se postepeno s uzrastom mogu povećavati. Gornje dobne granice za izbjeljivanje nema.

KAKO I ČIME SE IZBJELJUJU ZUBI?

Zavisno od toga da li se radi o vitalnim ili avitalnim (mrtvim) zubima, tehnike izbjeljivanja mogu biti vanjske i unutrašnje. Bez obzira o kojoj tehnici izbjeljivanja se radi, uvijek se koriste preparati na bazi peroksida.

ŠTA JE VANJSKO IZBJELJIVANJE ZUBA?

Vanjsko izbjeljivanje zuba je postupak izbjeljivanja vanjske površine zuba koja potamni najčešće nakon pretjerane konzumacije obojene hrane i pića (kafa, čaj, začini, duhan), zbog prisustva neke bolesti ili nakon uzimanja nekih lijekova, trauma zuba i slično. Vanjsku površinu zuba moguće je izbijeliti profesionalno u stomatološkoj ordinaciji ili samostalno u kućnim uslovima po uputama stomatologa. Najčešće tehnike vanjskog izbjeljivanja zuba su ordinacijska tehnika izbjeljivanja i izbjeljivanje udlagom kod kuće. 

Prilikom ordinacijskog izbjeljivanja zubakoriste se visoke koncentracije vodikovog ili karbamid peroksida i zbog toga se tretman mora provesti pod strogim nadzorom stomatologa. Kod ove tehnike sredstvo za izbjeljivanje se nanosi na prednje površine zuba, a prethodno se zubno meso zaštiti posebnim izolatorima. Sam postupak traje oko 40 minuta i rezultat je vidljiv neposredno nakon tretmana, te je dovoljna samo jedna posjeta stomatologu. 

Kućno izbjeljivanje zuba je postupak izbjeljivanja zuba gdje se pacijentu naprave personalizirane udlage u koje se nanosi sredstvo za izbjeljivanje sa manjim koncentracijama peroksida, koje će pacijent nositi danju ili noću kako bi postigao efekat posvjetljivanja zuba. Zbog nižih koncentracija peroksida potreban je duži period da se postigne željena nijansa zuba nego što je slučaj sa ordinacijskim bijeljenjem ali ova metoda ima svoje prednosti u vidu manje preosjetljivosti zuba nakon tretmana, te pacijent sam određuje do koje nijanse će posvijetliti zube. 

ŠTA JE UNUTRAŠNJE IZBJELJIVANJE ZUBA?

Tehnika unutrašnjeg izbjeljivanja zuba koristi se u slučajevima avitalnih (mrtvih) zuba. Ovakvi zubi najčešće mijenjaju boju zbog zaostale krvi ili sekreta u unutrašnjosti zuba i u ovim slučajevima vanjsko izbjeljivanje zuba neće dati željene rezultate. Najpoznatija tehnika avitalnog izbjeljivanja zuba je walking bleach tehnika, ali prethodno je neophodno provjeriti da li je zub adekvatno izliječen i pripremiti ga za izbjeljivanje. Nakon pripreme i izolacije, u zub se unosi sredstvo za izbjeljivanje na bazi peroksida u različitim koncentracijama i zub se privremeno zatvara. Sredstvo za izbjeljivanje ostaje u zubu nekoliko dana, a ukoliko rezultat nije zadovoljavajući postupak se ponavlja sve do postizanja zadovoljavajućih rezultata. Na kraju se zub zatvara postavkom trajnog ispuna.